Calvados & äpplen
Äppelbrännvinet Calvados är måhända den mest franska av alla drycker.
Calvados fick sitt namn då ett spanskt krigsskepp vid namn ”El Calvador” gick på grund utanför Normandies kust på 1600-talet.
Vad få svenskar ännu inte upptäckt är den undergörande effekt som en god Calvados har mellan rätterna i en middag. I Calvadosens förlovade land kallas detta för ”le Trou Normand”. Ett alternativ som varje krögare bör erbjuda sina gäster.
Calvados är efter en god middag en strålande digestif som avrundar måltiden på ett perfekt sätt och även väsentligt underlättar matsmältningen.
För att finna Calvados med personlighet och hög kvalitet måste man prova den hantverksmässigt framställda Calvadosen tillverkad av de lokala odlarna i Pays d´Auge. En av dessa är Christian Drouin med sin Calvados Coeur de Lion ». Christian Drouin anses av den internationella fackpressen i dag vara världens främsta producent av Calvados.
Christian Drouin köper merparten av sina äpplen från olika kontrakterade odlare. För att producera en flaska Coeur de Lion går det åt 15-20 kg äpplen. Liksom andra högklassiga spritdrycker vinner Calvados på ekfatslagring. Den lagrade Calvadosen präglas av ekkaraktär från fatlagringen.
Coeur de Lion har vunnit över 250 medaljer och utmärkelser vid Calvadosprovningar världen över.
På Yxtaholms Slott finns en av Sveriges mest unika samlingar av Calvados. Samlingen är också en av Europas mest exklusiva årgångssamlingar.
Välkommen till oss för att smaka detta äpplets extrakt – en god Calvados.